Tips & Tricks

 

Een bench is een soort hok waarin uw huisdier zich even lekker kan terugtrekken.
Hoewel benches vaak niet goedkoop worden aangeboden is het vaak wel de moeite waard om er één aan te schaffen.
Het gebruik van een bench kan erg nuttig zijn bij het zindelijk maken van uw huisdier en bij het voorkomen/verhelpen van gedragsproblemen.

Een bench die u in de auto gebruikt is veilig voor u en uw huisdier.

Voordelen:

  • Een huisdier zal zich prettiger voelen in een bench als deze alleen thuis is. De bench is voor uw huisdier als z'n eigen huisje.
  • Uw huisdier kan zo geen eigendommen kapot maken of andere rare dingen doen als u niet thuis bent.
  • In de auto vormt uw huisdier geen gevaar. Krijgt u toch een ongeluk dan zit uw huisdier veilig in de bench en kan zo niet wegrennen of hulpdiensten aanvallen.
  • Om uw huisdier zindelijk te maken, want een huisdier zal niet snel z'n eigen huisje bevuilen.


Als u besluit om uw huisdier alleen thuis te laten in de bench zult u ervoor moeten zorgen dat het die de bench als een veilige en prettige plek beschouwt.
De beste plek om dan de bench neer te zetten is een plek in de huiskamer waar uw huisdier de hele kamer kan overzien. Om de bench zo comfortabel mogelijk te maken voor uw huisdier, zijn er verschillende accessoires ontwikkeld om dit te bewerkstelligen. Zo zijn er speciale kussens gemaakt die u in de bench kunt plaatsen om er een prettige ligplaats van te maken. Ook zijn er voederbakken die speciaal gemaakt zijn voor in een bench, zo kan uw huisdier een langere tijd in de bench blijven zonder dat deze honger krijgt.

Stap 1
Om uw huisdier aan te leren om in de bench te verblijven zult een paar trucjes nodig zijn.
Zo kunt u bijvoorbeeld een 'lokkertje' gebruiken. Bijvoorbeeld een lekkernij die uw huisdier alleen op mag eten als deze in de bench heeft plaatsgenomen. Als uw huisdier dan besluit om het lekkernij mee te nemen neemt u het lekkernij af en brengt u het dier weer terug naar de bench. Als het dier weer in de bench plaats heeft genomen geeft u het lekkernij weer aan het dier.
Pas als het dier geen pogingen meer waagt om het lekkernij buiten de bench op te eten kunt u overgaan naar de volgende stap.

Stap 2
Als uw huisdier wil gaan slapen, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje, dan brengt u het dier weer rustig naar de bench. Als uw huisdier in de bench gaat liggen zonder dat u het heeft opgedragen, beloont u hem met een lekkernij of een speeltje in de bench.
Mocht het voorkomen dat uw huisdier ergens anders probeert te gaan liggen, brengt u deze weer als in de vorige stap terug naar de bench.
Als uw huisdier al gewend is om op een andere plek te slapen, bijvoorbeeld op een kussen, dan kunt u deze gewoon in de bench plaatsen (als het past natuurlijk).

In de periode van de eerste stappen, laat u het deurtje van de bench gewoon open staan.

Stap 3!
Als uw huisdier het gewend is om te verblijven in de bench, en deze regelmatig opzoekt zonder dat u het hoeft te zeggen, kunt u overgaan op het sluiten van het deurtje.
Geef het dier eerst een tijdje een lekkernij of speeltje als u het deurtje sluit. Zoals eerder gezegd, is het het beste als u de bench op een plek plaatst waar het dier overzicht heeft op de gehele kamer. Dit geeft het dier een veilig gevoel en omdat u in deze periode het dier nog niet alleen kan laten, is het prettig voor het dier dat deze u ook nog een paar keer ziet en weet dat u in de buurt bent.

Deze stap is de meest cruciale stap in het proces van de benchtraining. Als uw huisdier op dit moment begint te janken of extra druk doet om uw aandacht te krijgen, dan negeert u het dier volkomen. U mag hem het dier op dit moment totaal niet troosten of geruststellen. Doet u dit wel dan zal het dier zich beloot voelen om zijn aandachttrekkende gedrag en zal dit dan blijven herhalen. Ook kunt u beter niet op het dier mopperen op dit moment, want dan krijgt hij ook aandacht en dat is juist wat het dier wil.
Als het dier rustig is, ook al is het maar voor even, gaat u naar de bench en opent het deurtje alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Laat het dier dan lekker z'n eigen ding doen, het is niet de bedoeling dat u door uw handelen de indruk wekt dat er iets bijzonder is gebeurd.

Stap 4
Als uw huisdier rustig blijft liggen als het deurtje gesloten is terwijl u in de buurt bent, kunt u de laatste stap nemen.
Als u voor de eerste keer (een korte tijd) weggaat, sluit u het dier in de bench met een lekkernij of speeltje, zo voelt het zich beloont en dat is ook de bedoeling. Zorg er wel voor dat dit geen gewoonte gaat worden.

Zo kunt u uw huisdier trainen om lang in de bench te verblijven, ook als u weg bent.

Extra
Een extra trucje om uw huisdier met plezier in de bench te laten gaan, is door een lekkernij achter in de bench te leggen op een moment dat uw huisdier dit niet ziet. Uw huisdier zal telkens de moeite doen om te kijken of er nog wat lekkers ligt in de bench.

 

 TIP: Stop uw huisdier nooit in de bench voor straf. Zo zal deze zijn bench als een strafhok zien en niet meer als zijn eigen veilig huisje.